KEMASKINI KEADAAN CUACA BAGI NEGARA BRUNEI DARUSSALAM 18 APRIL 2022

18 Apr 2022

Keadaan Monsun di Negara Brunei Darussalam

Negara Brunei Darussalam sekarang berada dalam Monsun Peralihan iaitu tempoh peralihan selepas Monsun Timur Laut dan sebelum memasuki Monsun Barat Daya.

Semasa tempoh Monsun Peralihan ini, keadaan cuaca Negara kita pada amnya cenderung panas pada waktu siang, manakala kejadian ribut petir berpotensi berlaku di kawasan pedalaman pada waktu petang dan merebak ke kawasan pesisiran dan perairan Negara pada waktu malam. Kejadian ribut petir, kadangkala lebat dan berangin kencang boleh berlaku dan terdapat risiko banjir kilat atau banjir semasa tempoh Monsun Peralihan nanti.

Keadaan Cuaca di Negara Brunei Darussalam

Keadaan cuaca aktif diramalkan berlaku bermula malam ini, Isnin 18 April 2022 hingga Ahad 24 April 2022 disebabkan oleh pembentukan awan hujan yang aktif di kawasan Negara kita. Hujan dan hujan berpetir sekali-sekala dijangka berlaku dengan angin kencang meningkat sehingga 45 kmsj semasa atau dekat hujan lebat atau hujan berpetir.

Keadaan laut pada amnya berombak di paras sedikit hingga sederhana, mencapai sehingga 1.2 m.

Nasihat Kami:

Orang ramai adalah dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah awal akan kejadian cuaca aktif yang diramalkan berlaku. Terdapat risiko berlakunya banjir kilat terutamanya di kawasan-kawasan rendah dan mudah banjir serta di kawasan berdekatan tebing sungai semasa hujan lebat yang berlanjutan lebih dari 1 jam dan semasa kejadian air pasang. Kejadian tanah susur dan pokok tumbang juga boleh berlaku semasa hujan lebat dan keadaan berangin.

Orang ramai, para pemandu di jalan raya dan juga para pelaut dinasihatkan supaya sentiasa peka dengan ramalan, nasihat dan amaran cuaca terkini yang dikeluarkan oleh Jabatan Kajicuaca Brunei Darussalam dan membuat perancangan yang bersesuaian untuk keselamatan semua.

Kami akan terus memantau keadaan cuaca dari masa ke semasa, dan akan mengeluarkan nasihat dan amaran cuaca jika perlu. Maklumat, nasihat dan amaran cuaca terkini boleh diterima dengan lebih mudah melalui aplikasi bimbit kami iaitu Brunei WX, kerana, maklumat, nasihat dan amaran cuaca dapat diterima terus sebaik sahaja nasihat atau amaran terkini dikeluarkan. Selain itu, maklumat cuaca terkini juga boleh diperolehi dengan menghubungi peramal cuaca yang bertugas di Pusat Ramalan Cuaca, melalui Talian Cuaca 114, atau melayari laman sesawang www.met.gov.bn atau melalui laman Facebook (@bruneiweather) dan Instagram (@bruneiweather).

Wallahu a’lam Bissawab.